seobaglyak 2011

A seobaglyak egy verseny a kezdőtől a haladó szintű seosoknak. A verseny célja az első helyezést elérni a Google keresőben a seobaglyak kulcsszóra. A versenyről olvashatsz bejegyzéseinkben is.

E-mail címünk:

seobaglyak a facebookon

Hírdetés

seobaglyak archívuma

UHU

2011.01.21. 10:00 seobaglyak

A uhu vagy nagy fülesbagoly (Bubo bubo) a madarak osztályának bagolyalakúak (Strigiformes) rendjébe és a bagolyfélék (Strigidae) családjába tartozó faj.

 

seobaglyak

 

 Alfajai:

 

    * európai uhu (Bubo bubo bubo) - Észak- és Közép-Európa

    * spanyol uhu (Bubo bubo hispanus) - Spanyolország és Portugália

    * orosz uhu (Bubo bubo ruthenus) - Nyugat-Szibéria az Urál hegységig

    * közel-keleti uhu (Bubo bubo interpositus) - Ukrajna déli részétől Szíriáig

    * szibériai uhu(Bubo bubo sibiricus) - Szibéria, az Ural hegységtől az Ob folyóig

    * közép-szibériai uhu (Bubo bubo yenisseensis) - Közép-Szibéria, az Ob folyótól a Bajkál-tóig

    * jakut uhu (Bubo bubo jakutensis) - Északkelet-Szibéria, a Bajkál tótól a Csendes-óceánig

    * usszuri uhu (Bubo bubo ussuriensis) - Usszuri-föld és Észak-Kína

    * türkmén uhu (Bubo bubo turcomanus) - Kazahsztántól Nyugat-Mongóliáig

    * török uhu (Bubo bubo omissus) - Törökország

    * iráni uhu (Bubo bubo nikolskii) - Irán déli része, Afganisztán és Pakisztán

    * bengáli uhu (Bubo bubo bengalensis - India, Nepál, Banglades és Burma nyugati része, egyes rendszerek Bubo bengalensis önálló fajként sorolják be.

    * himalájai uhu (Bubo bubo hemachalana - Himalája, Tien San és a Pamír hegységek

    * tibeti uhu (Bubo bubo tibetanus) - Tibet

    * kínai uhu (Bubo bubo kiautschensis) - Kína

    * korai uhu (Bubo bubo tenuipes) - Észak-Korea és Dél-Korea

    * délkelet-kínai uhu (Bubo bubo swinhoei) - Délkelet-Kína

    * Bubo bubo auspicabilis

    * Bubo bubo borissowi

    * Bubo bubo dauricus

    * Bubo bubo gladkovi

    * Bubo bubo inexpectatus

    * Bubo bubo jarlandi

    * Bubo bubo meridionalis

    * Bubo bubo ognevi

    * Bubo bubo tarimensis

    * Bubo bubo zaissanensis

seobaglyak

A legnagyobb bagolyfajok egyike, magassága 65 centiméter, szárnyfesztávolsága 160 centiméter, farkhossza 26 centiméter. A tojó nagyobb és nehezebb mint a hím, tömege 1800-4500 gramm között van. Háta rozsdabarna, feketés vonalkákkal, alsó része sárgás, hullámos barna rajzokkal. Tollfülei jól láthatók. Lábai tollasak, szárnyai nem érnek a farka végéig.

 

Rendkívül érzékenyek az élőhely, környezetük változásaira. Ha kevesebb a táplálék, egyből csökken a párzási kedvük, így a költési időszak is késik.

 

Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke 250 000 Ft, hazai állománya 40 párra tehető. Elsősorban középhegységeink sziklafalain, elhagyott kőbányáiban fészkel. Kizárólag éjszakai aktivitású bagolyfaj, a nappalt sziklaüregekben és sziklapárkányokon tölti. Zsákmányállatai rágcsálók, nyúlfiak és sünök. Állománya a sikeres természetvédelmi intézkedéseknek köszönhetően növekvőben van.

 

A Magyarországon élő alfaját hazai állatkertekben ritkán lehet látni, inkább a koreai alfaját mutatják be. Állatkertekben gyakori fajnak számít, Magyarországon a Budapesti Állatkertben, a Debreceni Állatkertben, a Jászberényi Állatkertben, a Nyíregyházi Állatparkban és a Veszprémi Állatkertben mutatnak be uhut.

 

seobaglyak

 

Uhut használják vadászatra. E célból az uhut még fiatalon befogják, röptetőkben tartják. Amint kitollasodott, egyik lábára erős bőrből készült béklyót teszünk. Melegvérü állatokkal-hetenként legalább kétszer etetjük. Veleszületett ösztönénél fogva csakhamar megismerkedik ellenségeivel, melyeket azután minden tanítás nélkül különbözőképen jelez is. Így a varjút, szarkát. vércsét ide-oda tipegéssel, tollainak borzolgatásával jelenti; hasonlóan a karvalyt, sólymot és az ölyvet is, csakhogy fejét vállai közé húzva, csőrével pedig kelepel; a nagy sast pedig ülőkéjétől leugorva a földön várja, sőt még hátára is fekszik s hatalmas karmaival védve testét, Ha azután az uhuval vadászni akarunk, akkor az erdő kiszökellésein, a nyílt mezőn bagolykunyhót építünk a vadásznak. A gödröt azután befedjük kilövö résekkel ellátott fatetővel és földdel úgy, hogy az egésznek kivülröl földhányás alakja legyen. A kunyhó előtt 23-30 méternyire erősen oldalt hajló ágat ásunk a földbe ülökének az uhu számára, s végül ettől mintegy 10 méternyire leszállásra alkalmas fát rakunk az uhura lecsapó madarak számára. A vadászásnál az uhut egyszerüen az ülőkéhez kötik, a vadász pedig a kunyhóba húzódva várja a ragadozó madarak érkezését. A vadászásra különösen a kora tavasz és az ősz, a ragadozó madarak vándorlási ideje alkalmas.

forrás: wikipedia

A bejegyzés trackback címe:

https://seobaglyak2011.blog.hu/api/trackback/id/tr142601828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.